Hry jako lék

 

Bojové počítačové hry bystří zrak. Potvrzují to předběžné výsledky výzkumů. Ještě před šesti lety se tvrdilo, že počítačové hry zrak zhoršují. Současné výzkumy dokazují opak. Hráči počítačových her vykazují daleko lepší kontrastní vidění. Uvažuje se dokonce o tom, že počítačové hry by mohly pomoci při léčení tupozrakosti (amblyopie), která postihuje asi 3% západní populace. Účastníci pokusů museli hrát 50 hodin týdně a vykazovali pak zlepšení zraku i v době, kdy už vůbec nehráli.

Největší zlepšení vykazovali hráči bojových her, až o 43%. Hráči méně aktivních her si zlepšili zrak také, ale jen o 11%. Znamenalo by to, že tupozrakost lze odstranit i bez chirurgického zásahu či korektivních čoček pomocí počítačových her.

                                                                      (zdroj časopis 100+1 10/2009)

Tento článek je sice velmi zajímavý a spoustu nadšených hráčů počítačových her potěší, ovšem informace v něm obsažené neznamenají, že bychom měli vyměnit jakékoli formy sportovní či jiné aktivity za neustálé hraní počítačových her. Zrak nám sice hry možná podle nových výzkumů pomohou zlepšit, ovšem vztahům s okolními lidmi rozhodně nepomohou. Stále platí, že hraní her může být fajn je-li chvilkovým zahnáním nudy, ale fajn být nemusí vyměníme li virtuální svět za svět reálný. Holt jídlo na obrázku v počítači může vypadat skvěle, ale žaludek nezasytí.

Lukáš

                                                                                                

Free Joomla! templates by Engine Templates